Сортиране:
Покажи:

Филтър

  • Цена
    лв. - лв.

Лепила, фугиращи смеси и силикони


Филтър
Сортиране:
Покажи:

1 - 24 от 30 продукта (2 страници)

Лепила, фугиращи смеси и силикони

Изборът на фугираща смес и цвят на фугата е не по-малко важен етап при ремонта от избора на плочки. Фугата е онзи важен елемент, който ще завърши визията на плочките и ще превърне проекта Ви в шедьовър. Фугирането е изключително важен етап от полагането на плочки. Може да се каже, че от вида на фугата зависи и вида на банята. Фугиращите смеси се използват за запълване на разстоянието между плочките и свързват отделните компоненти, така че да получите един завършен проект. Те обаче не служат само за красота. Фугите изпълняват редица функции:

Те се справят с напрежението от движението на плочките. Ако няма фуги, напукването на плочките е гарантирано. Натоварването от леките деформации, дължащи се на температурни промени или леки трусове, се поема именно от фугите и благодарение на техните свойства и качественото им поставяне, конструкцията запазва здравината си. Удължават живота на плочките и маскират някои недостатъци при полагането им. Предпазват основата на подовата настилка от проникване на влага, съответно имат защитни свойства срещу плесени. Това е изключително важно качество, особено при помещения с висока влажност като банята.

Подходящата фуга може да увеличи здравината на плочките, защото има укрепващ ефект

Силиконите и уплътнителите са пастообразни състави на базата на полимери, които служат за попълване на фуги и изграждане на връзки без необходимост от други съединения. Те са разработени от нискомолекулен силиконов каучук за запълване на празнини, запечатване и защита от различни фактори на средата, както и за залепване на различни повърхности. Санитарният силикон се нанася в критичните зони на банята, в ъглите, около мивката. Той не се боядисва, а се предлага в различни цветове. Употребява се за уплътняване на фуги между фаянсови плочки и санитарно оборудване, както и в постоянно мокри участъци. Преди нанасянето му участъците около фугата трябва да се облепят с бояджийска лента. След полагането му уплътнителят трябва да се напръска със сапунена вода и да се заглади. Бояджийската лента се отстранява веднага след оформянето на фугата. Силиконовата повърхност засъхва след около 15 минути. Инструменти и зацапани повърхности могат да се почистят, преди материалът да се е втвърдил напълно.